TAPANILAN TYÖVÄEN NÄYTTÄMÖ

ZORRO 2018

 Ari Wahlsten : ZORRO

Ohjaus ja käsikirjoitus: Ari Wahlsten

Kun Zorron hahmo ensimmäistä kertaa esiintyi suurelle yleisölle lyhyessä lehtitarinassa vuonna 1920, se oli itse asiassa ensimmäinen nykyaikainen supersankari. Muista kaltaisistaan poiketen Zorro ei jahdannut rikollisia, vaan vastusti paikallista mätää hallintoa ja esivaltaa, joten hän oli eräällä tavalla myös vallankumoussankari. Zorro oli kuitenkin siviilissä yläluokkainen Diego de la Vega, mutta missään ei ole selvitetty, miksi tämä ylhäinen grandi olisi puolustanut köyhiä peoneita näin kiihkeällä ja poikkeuksellisella tavalla. Nyt nähtävä näytelmä kertoo syyn myös siihen.

Asetelma antaa tilaisuuden kokeilla uudella tavalla termin ”koko perheen näytelmä” rajoja. Yleensä koko perheen näytelmä tarkoittaa vahvasti lapsille suunnattua puputupunaa, jota aikuiset tulevat katsomaan lähinnä lasten holhoajina. Seikkailu- ja vallankumoustarinan yhdistelmä tarjoaa kuitenkin aikuisille mahdollisuuden katsoa näytelmää aivan omistakin lähtökohdista.

Zorro mallia 2018 on siis koko perheen näytelmä, jossa eri katsojaryhmät on huomioitu poikkeuksellisella tavalla. Tervetuloa kokemaan itse, kuinka paljon eri ikäluokille perinteisesti suunnattua tavaraa voi lomittaa ja kuljettaa samassa tarinassa kokonaisuuden siitä kärsimättä, vaan pikemminkin niin, että kokonaisuus mehevöityy ja tulee mielenkiintoisemmaksi.

ZORRO

Tarinoita Zorrosta on kerrottu maailmanlaajuisesti jo vuodesta 1919 saakka, eikä pirteän sankarin miltei satavuotinen taival ota katketakseen. Nyt se jatkuu Tapanilan Työväen Näyttämöllä alkuvuodesta 2018.

Zorro on Espanjan hallitseman Kalifornian mätää hallintoa vastustava naamioitu kostaja, joka on siviilissä yläluokkainen don Diego de la Vega. Taitavana miekankäyttäjänä ja kettumaisen juonikkaana Zorro pystyy kerta toisensa jälkeen nöyryyttämään vastustajansa ja kohoaa vallankumoussankariksi kansan tarinoissa.

Zorro – aikuisten näytelmä lasten makuun ja juniorille suunnattu seikkailu, josta varttuneemmatkin voivat nauttia

http://www.lahitieto.fi/2018/01/17/supersankari-zo...  http://timouotila1.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuu...

 


TAPANILAN TYÖVÄEN NÄYTTÄMÖ

UKKOSENJUMALAN POIKA 2017Arto Paasilinnan : UKKOSENJUMALAN POIKA  2017

Ohjaus ja dramatisointi: Ari Wahlsten

riemastuttava, ilkikurinen satiiri  

Uuden näytelmäversion kantaesitys! 

Suomalaiset ovat hylänneet vanhat jumalansa, joten sydämistynyt Ukko Ylijumala ottaa mallia kristinuskosta ja lähettää poikansa Rutjan maan päälle käännyttämään kansaa. 

Rutja vaihtaa hahmoa hissukan maanviljelijä Sampsa Ronkaisen kanssa ja ryhtyy tomerasti toimeen. Hän pistää ensin sekaisin pienen Penteleen kylän, matkustaa sitten Helsinkiin, hankkii opetuslapsia ja tekee salamoivia ihmetekoja.

Värikkäiden käänteiden jälkeen hän perustaa yksityisen hourulan ja alkaa ihmeparantaa suomalaisten mieliä kääntäen ne samalla Ukkosenjumalalle suopeiksi. Jos lopputulos on isälle mieleen, Rutja saa palata juhlittuna sankarina takaisin Pohjantähden luo, suomalaisten omaan taivaiseen valtakuntaan. Mutta kuinka tässä hullunhauskassa myllytyksessä lopulta käy? Linkki Uuden Suomen artikkeliin

http://timouotila1.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/232773-arto-paasilinnan-tyrmaysisku-suomalaisten-leuankarkeenTAPANILAN TYÖVÄEN NÄYTTÄMÖ

HILMAN PÄIVÄT 2016

AGAPETUS:  HILMANPÄIVÄT 2016

Ohjaus: Keijo Franck

Tapanilan Työväen Näyttämö on tunnetusti luottanut klassikkonäytelmiin, usein vielä kotimaisiin - niin tänäkin vuonna. Ohjelmistossamme on Agapetuksen Hilmanpäivät.
Tapahtumat sijoittuvat melko hiljaiseen kirkonkylään. Paikallisia
voimatekijöitä ovat Osuuskauppa, Apteekki, Posti ja Tuomarila.
Ja tietenkin Vapaaehtoinen Palokunta.
Osuuskaupan hoitaja Kalervo on juuri palannut Palokursseilta,
onhan hän myös VPK:n palopäällikkö! Kalervo on intoa täynnä
tarkoituksenaan kertakaikkiaan uudenaikaistaa ammutustoiminta.
Tähän asti palokunnan toiminta on ollut sekavaa ja sattumanvaraista.
Kalervon aikomuksena on poistaa sekavuudet palokunnasta.
Kaikki alkaa Kalervon vaimon Hilman nimipäiviltä. Paikalle saapuu myös uusi nuori tuomari. Ja tietenkin koko kylän kerma!
Mutta, mutta enpä paljastakaan enempää juonesta. Sen voin taata, että vauhtia ja vaarallisia tilanteitä riittää! Eikä tämä ennen niin hiljainen kirkonkylä ole enää entisellään näiden tapahtumien jälkeen!
Agapetus on mestari pelaamaan väärinkäsityksillä. Ja niitä tässä
näytelmässä riittää!
Nautinnollista teatteri-iltaa!


Linkki Uuden Suomen artikkeliin:

http://timouotila1.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuu...

TAPANILAN TYÖVÄEN NÄYTTÄMÖ

HIIRENLOUKKU 2015

Agatha Christie : Hiirenloukku 2015

Ohjaus: Keijo Franck

Kirjailija Agatha Christietä pyydettiin kirjoittamaan jotain kuningatar Maryn 80-vuotisjuhliin.  Näin syntyi näytelmän edeltäjä, kuunnelma nimeltään "Kolme Sokeaa Hiirtä"   Se oli puolituntinen ja esitettiin toukokuun lopulla 1947.  Kuningatar Mary oli suuri Christie-ihailija! Muutama vuosi myöhemmin Christie teki kuunnelman pohjalta kokoillan näytelmän, "Hiirenloukku".   Sitä on esitetty vuodesta 1952 Lontoossa ja menestys jatkuu edelleen! Tarinalla on todellisuuspohja.  Samantapainen rikosvyyhti oli tullut ilmi muutamaa vuotta aiemmin.

"Hiirenloukku" on täysverinen Christie-dekkari.  Se antaa jatkuvasti vihjeitä mahdollisista murhaajista ja rikollisista, jotka useimmat osoittautuvat vääriksi.  Tapahtumapaikkana on juuri toimintaansa aloitteleva täysihoitola vanhassa rähjässä kartanossa.  Sinne hakeutuu mitä moninaisin, sekava vierailijakunta, joilla lähes kaikilla on jotain salattavaa tai peiteltäviä asioita menneisyydessään.

Täytynee sanoa, että on lähes mahdoton kirjoittaa kovin kattavasti tästä näytelmästä, paljastamatta juonta! Joten, nauttikaa Agatha Christien loistavasta dramatiikasta.  Ja Christie on esittänyt toiveen, että nähtyänne näytelmän, ette paljastaisi siitä mitään niille, jotka eivät ole sitä nähneet!

TAPANILAN TYÖVÄEN NÄYTTÄMÖ

VODKATURISTIT 2014

Aimo Vuorinen: Votkaturistit 2014

Ohjaus: Keijo Franck

Edellinen Tapanilan Työväen Näyttämön projekti, Aimo Vuorisen näytelmä Poikani venäläinen vaimo, yllätti jopa meidät tekijät saavuttamallaan suunnattomalla suosiolla. Sekä yleisömäärän, että myönteisen palautteen ansiosta. Oli tästä syystä helppo tarttua samaisen kirjailijan ehkäpä vielä tunnetumpaan näytelmään: Votkaturistit.

Sen lienee nähnyt puolet suomalaisista pääosin kesäteatteriesityksenä. Ja Votkaturistit on alunperin kirjoitettu ulkotilassa esitettäväksi. Mutta mikä oudointa, tässä näytelmässä lähes kaikki kohtaukset tapahtuvat sisällä, joten oli varsin luontevaa sovittaa se nimenomaan Tapanilan Työväentalolla esitettäväksi.

Lähtötilannehan on meistä lähes kaikille tuttu. Sattumanvarainen porukka ahtautuu bussiin ja lähtee kohti tarunhohtoista Leningradia. Edullista seuramatkailua. Eletään 70-luvun puoliväliä, Neuvostoliitto on voimansa tunnossa, Kekkonen hallitsee Suomea vakaasti ja vasemmistolaisuus on voimissaan.

Votkaturistiryhmästä löytyy läpileikkaus sen ajan Suomesta. On duunaria, maisteria, pikkutilallista ja kaikkea näiden välistä. Ja tietenkin se, jolle halvan votkan saanti aiheuttaa epävakaata olotilaa. Ja venäläisyyttä monissa sen ajan erityispiirteissä.

Votkaturistien myötä on mielenkiintoista ja hauskaa seurata, kuinka ennestään toisiaan tuntemattomasta matkaseurueesta kehittyy ryhmä. Jopa ajatus ”kaveria ei jätetä” voimistuu.

Vaikka teemme katsauksen neljänkymmenen vuoden takaiseen maailmaan, niin pohdittavaa siitä, mikä tässä kaikessa on niin merkittävästi kohentunut. Talousjärjestelmiä kumoutuu, mutta ihminen ja ihmisten väliset suhteet muuttuvat kovin hitaasti. Ja mihin suuntaan?

Voin jälleen kerran taata riemukasta menoa, yllättäviä käänteitä ja ehkäpä kaikki Votkaturistit kuitenkin pääsevät lopulta onnellisesti kotiin. Ja tämä kaikki Tapanilan Työväen Näyttämön loistavien näyttelijöiden esittämänä!

TAPANILAN TYÖVÄEN NÄYTTÄMÖ

POIKANI VENÄLÄINEN VAIMO 2013

Aimo Vuorinen: Poikani venäläinen vaimo 2013

Ohjaus: Keijo Franck


Näytelmäkirjailija Aimo Vuorinen tunnetaan ennenkaikkea
meidän suomalaisten ja itäisen naapurimme suhteita
käsittelevistä teoksista.
”Votkaturistit” lienee tästä aihepiiristä tunnetuimpana ja
eniten esitettynä näytelmänä.
Myös ”POIKANI VENÄLÄINEN VAIMO” käsittelee tätä
samaa aihepiiriä.
Mitä kaikkia solmuja syntyy, kun Matin (majuri evp.)
ja Sylvin (teräväkielinen kotirouva) Janne-poika lähtee
Leningradiin opiskelemaan. Eletään Neuvostoliiton viimeisiä
vuosia, perestroikan aikaa. Maailmantalous rakoilee, mutta
kaikesta huolimatta Janne löytää itänaapurista morsiamen,
riemupakkauksen Ljuban.
Ja kun tavan mukaan häihin saapuu myös joukko sukulaisia
itärajan takaa, on keitos hämmentämistä vaille
valmis.
Aimo Vuorinen marssittaa näyttämölle mitä omituisimman
katraan eriskummallisia, ihastuttavia ja ehkä myös
vihastuttavia henkilöhahmoja – tasapuolisesti molemmin
puolin rajaa.
Ennakkoluuloja synnytetään ja puretaan, kunnes lopulta
kukaan ei enää tiedä varmasti, mikä on mitä ja kuka on
kuka!
Mikään ei ole niin varmaa kuin epävarma.

TAPANILAN TYÖVÄEN NÄYTTÄMÖ

SIUNATTU HULLUUS 2012

Aapeli: Siunattu hulluus 2012

Ohjaus: Keijo Franck

Mitä kaikkea ehtikään matkalla tapahtua, kun kaksi omasta mielestään varsin normaalia veljestä lähtee viemään kolmatta piirimielisairaalaan. Kysymys on tietenkin Ana, Vilippus ja Elmeri Rummukaisesta. Aapeli on tunnetulla taidolla maalannut meistä suomalaisista aivan oman näköisensä humoristisen, mutta tarkkanäköisen kuvan.

Tapanilan Työväen Näyttämö on taas tarttunut yhteen kirjallisuutemme helmeen, ja tuo kaikkien nähtäväksi, millaisia me siivot suomalaiset oikeasti olemme.

Aapeli (Simo Puupponen) tunnisti nurkkakuntaisuuden, ja sivalteli huumorin keinoin ”itsestäänselvyyksiä”. matkalla Siunatussa hulluudessa hevospelillä jossain Suomessa. Matkan varrella tavatut henkilöt ovat kaikki varsin persoonallisia, mutta kirjailija kohtelee heitä lempeällä ja hellällä kädellä.

Vietän 30- vuotistaiteilijajuhlaani Siunatun Hulluuden merkeissä. Tapanilan Työväen Näyttämöstä on vuosien varrella tullut minulle rakas kotinäyttämö. En voisi kuvitella viettäväni juhlavuottani missään muualla. Poikkeuksellisesti näyttelen myös itse.

TAPANILAN TYÖVÄEN NÄYTTÄMÖ

 REVIISORI 2011

Nikolain Gogol: Reviisori 2011

Ohjaus: Keijo Franck

Tapanilan Työväen Näyttämö ei käsittele tänäkään vuonna Matti Vanhasen lautakasahässäkkää, ei kanki-Kaikkosen säätiöproblematiikkaa, eikä iki-ihanan viestintäministerin vastenmielisyyttä kirjeiden kantoon. Miksi kävisimme käsiksi näin vähäpätöisiin ja laimeisiin aiheisiin, kun maailman draamakirjallisuudesta löytyy paljon aineistoa, joka räjäyttää tajunnan. Löysimme Nikolai Gogolin. Ja hänen hittinäytelmänsä REVIISORI!

Pieni venäläinen maalaiskaupunki nukkuu ruususenunta, kunnes tietotoimistossa säpisee: paikkakunnalle on saapumassa korkea-arvoinen valtion tarkastusviranomainen. Reviisori. Ja mitä tämä tieto saa aikaan. Paikallinen virkamiehistö on takajaloillaan; onhan jokaisella isompia tai pienempiä väärinkäytöksiä ja lahjusten vastaanottamisia.

Eletään tutulla ”maan” tavalla ja kekkuloidaan niin kuin parhaaksi nähdään. Mutta kelpaisiko myös reviisorille raha ja lahjonta? Ymmärtäisikö hän oman parhaansa ja katsoisi sivuitse väärinkäytöksiä?

Pulma on paha ja ratkaisu löytyy, mutta minkälainen. Ja kuka huijaa ketä? Tämä kaikki selviää katsomalla Tapanilan Työväen Näyttämön esityksen REVIISORI. Torvisoiton, kontrollikomiteoiden ja venäläisen taiteen siivittämänä.

Siis REVIISORIN on kirjoittanut Nikolai Gogol, sovittanut Sirkku Peltola ja paikallisiin olosuhteisiin kohdentanut näytelmän ohjaaja Keijo Franck.

Tapanilan Työväen Näyttämön vankka klassikkosarja jatkuu Niskavuoresta tutuksi tulleen raikkaan, iloisen ja tehtäviensä tasalla olevan ensemblen esittämänä. Tänä keväänä. Ja turha inistä, jos et tätä näe. Nimittäin tästä tullaan puhumaan muuallakin kuin kahvipöydässä ja valtioneuvostossa.

”Turha on peiliä syyttää, jos naama on vino”


TAPANILAN TYÖVÄEN NÄYTTÄMÖ

 NISKAVUOREN NAISET 2010

Hella Wuolijoki: Niskavuoren naiset 2010

Ohjaus: Keijo Franck

Teatteri juhlisti viime vuonna satavuotista toimintaansa esittämällä Wuolijoen vuonna 1950 kirjoittaman näytelmän Niskavuoren Heta.

Nyt Niskavuori-sarja saa jatkoa edelleen Keijo Franckin ohjauksessa.

Seuraavassa ohjaajan mietteitä Tapanilan tämän vuoden näytelmästä.

Hella Wuolijoki oli sosialisti, suurtilallinen, kulttuurivaikuttaja, poliittinen vanki – siis ristiriitainen persoona.

Ehkä näistä lähtökohdista johtuen Hella Wuolijoen Niskavuori-sarjasta muodostui nopeasti myös suomalaisen näytelmäkirjallisuuden klassikko.

Tuskin kukaan tietää kuinka monta kertaa Niskavuoria on esitetty maamme teattereissa. Aika monesti, sillä tuntuu, että melkein kaikilla on jonkinlainen suhde Niskavuoreen.

Niskavuoren naiset on tarina lamavuosien jälkeisestä, sekavasta yhteiskunnallisesta tilanteesta mutta ennen kaikkea tarina kaksinaismoraalisuudesta, ihmissuhteista ja omistamisen ongelmallisuudesta. Vanha aika jää väistämättä taakse, uudet aatteet

ja ajatukset valtaavat. Ainoastaan vanha emäntä turvautuu entiseen,

hän kamppailee väistämättömiä muutoksia vastaan.

Niskavuoren naiset ovat hyvin nykyaikainen näytelmä. Sen ihmiskuvat ovat tuoreita ja ajattomia.

Siksi Niskavuoren naiset on klassikko.

TAPANILAN TYÖVÄEN NÄYTTÄMÖ

NISKAVUOREN HETA 2009

Hella Wuolijoki: Niskavuoren Heta 2009

Ohjaus: Keijo Franck

Kuluvana vuonna Tapanilan Työväen Näyttämö täytti 100v, juhlallisuudet vietettiin 7.3.2009 Työväentalolla.

TAPANILAN TYÖVÄEN NÄYTTÄMÖ

TOHVELI SANKARIN ROUVA 2008

Maria Jotuni: Tohveli sankarin rouva 2008

Ohjaus: Keijo Franck

Olen pitkähkön teatteriurani aikana työskennellyt ohjaajana ja näyttelijänä lukuisten kotimaisten klassikkonäytelmien, mutta nykydraaman parissa.

Aina kuitenkin palaan kovaan naiskolmikkoon: Minna Canth, Hella Wuolijoki ja Maria Jotuni. Mikä näitä voimanaisia yhdistää? Mikä heissä vetää vääjäämättä puoleensa?

Vahva tinkimätön naiskuvaus! Jotunin sanoi: " Te puhuitte pilaa, te näyttelitte taas jotakin näytöskappaletta. Mikä kappale se on? Jos se on näytöskappale toisista, se on komedia, jos se on itsestä, on se tragedia."
Sanopa se selvemmin.

Maria Jotunin kieli on aivan oma lukunsa suomalaisessa draamakirjallisuudessa. Vaikka se on lähes satavuotiasta, on se edelleen voimallisen ilmeikästä, eikä vähänkään vanhanaikaista. Siinä yksi syy Jotunin asemaan klassikkona.

Tohvelinsankarin rouva käsittelee rakkautta, rahaa, ihmissuhteiden kiemuroita ja kuolemaa.

Siinä on aihepiiri, joka on ikuinen ja ajaton. Huomaamme, että ihmissuku on ajan saatossa muuttunut perin vähän.

"TOHVELINSANKARIN ROUVA" on riemukas yhdistelmä edellä mainittuja aineksia, loistavan Tapanilan Työväen Näyttämön ensemblen esittämänä.

Nauttikaa ja naurakaa! Itkeäkin saa!

TAPANILAN TYÖVÄEN NÄYTTÄMÖ

LÄÄKÄRI VASTOIN TAHTOAAN 2007

Molièren: Lääkäri vastoin tahtoaan 2007

Ohjaus: Timo Loikkanen

Tapanilan Työväen Näyttämö esittää maaliskuussa 2007
Molièren komediaa “Lääkäri vastoin tahtoaan”.
Näytelmä sijoittuu ajanjaksoon, jolloin Molière oli jo
siirtynyt irvailemaan omaa säätyään, porvaristoa.
Pilkanteosta saavat osansa niin porvariston hillitty
charmi kuin vallitsevat hierarkiatkin. Pääosassa on
kuitenkin puoskarointi ja sillä ansaitseminen,
joka lienee aiheena ajankohtainen myös tänään.
Molière kirjoitti aina yleisölle, oli se yleisö
sitten hoviväkeä tai tavallista kansaa.
Hän ei ollut mikään hienostelija vaan kirjoitti
periaatteessa omaksi huvikseen ja ehkäpä juuri siksi
hänen näytelmistään pidettiin ja pidetään yhä.
Tulet näkemään, mitä tapahtuu kun juoppo puunhakkaaja
saa yhtäkkiä lääkärin statuksen ja käyttää tilannetta
hyväkseen pitääkseen hauskaa oikein kunnolla.